SAVETI PRI KUPOVINI FILTERA, TEČNOSTI…

Saveti pri kupovini filtera, tečnosti i rezervnih delova za automobila

 

Još jedan važan elemenat održavanja automobila po principu uradi sam jeste kupovina filtera, tečnosti i rezervnih delova. Iako želite da prođete što jeftinije. Morate da pazite na kvalitet proizvoda koji kupujete. Pre svega, kvalitet se često ogleda u ceni. To ne znači da niža cena znači i niži kvalitet. Ali pripazite kada su u pitanju niske cene. Za jeftine filtere upotrebljen je jeftini papirni umetak koji ne prečišćava vazduh kako treba. Jeftini zaptivači (semirinzi) načinjeni od sekundarnih materijala mogu da procure posle samo nekoliko predenih kilometara.

Delovi sistema paljenja slabog kvaliteta, kao što su poklopac razvodnika paljenja, razvodna ručica i kablovi svećica neće trajati onoliko dugo kao delovi proizvedeni od visokokvalitetnog materijala. Jeftini zadnji prigušivači auspuha sa tankom metalnom oblogom i nedovoljno ili uopšte nezaštićeni od korozije neće trajati onoliko koliko i originalni kvalitetni delovi zaštićeni iznutra i spolja.

Najbolji savet je da se kupuju proizvodi dobro poznatog ili priznatog proizvođača koji imaju garanciju.

Trgovci koji prodaju delove u pakovanjima, ili sa zaštitnim znacima koji liče na kvalitetne marke, povećavaju zbrku prilikom kupovine delova. Pročitajte pažljivo etiketu na ambalaži, pa ako vidite da piše zamenjuje originalni deo pod brojem tim i tim, ili ako ne prepoznate proizvođača ili zaštitni znak, postoji velika verovatnoća da proizvod  bude slabijeg kvaliteta.

U pogledu nekih delova suočeni ste sa još jednom mogućnošću: nov ili remontovan (fabrički prepravljen) deo. Na delovima kao što su karburator, glavni kočioni cilindar i razvodnik paljenja možete uštedeti 40-60 odsto kupujući remontovane delove umesto sasvim novih. Jedan kvalitetno remontovan deo je isto toliko dobar kao i nov, a u nekim slučajevima je i bolji. U nekim slučajevima, remontovani deo je postigao nisku cenu na račun kvaliteta. Panovo vam savetujemo, kupujte proizvod čiji je proizvodač poznat i ima pismenu garanciju.

Što se tiče kupovine delova, postoji i treća mogućnost, a to je kupovina starih, polovnih delova. Mnogi otpadi će garantovati da su delovi u radnom stanju što ne znači da su kao novi, ali mogu da predstavljaju ekonomičnije rešenje od kupovine ili remontovanih delova. Otpad je dobro mesto za kupovinu delova karoserije, ali i glavnih delova kao sto su motori, menjači i zadnji trapovi. Medutim, što se tiče delova koji se brzo habaju kao što su alternatori, elektropokretači, pumpe za vodu, delovi sistema za paljenje itd. bolje je da kupite novi deo.